Melmelada de taronja

El Manel i la Lluïsa cada any ens regalen una caixa de taronges. Vivim a la bora uns dels altres, però la diferència d’alçada marca amb força les coses que podem cultivar en els nostres horts, doncs ells al Baix Camp no tenen cap problema amb el cítrics i a la Conca de Barberà -sobretot a la part alta- és impossible. Però tenim un acord des de fa anys, taronges a canvi de melmelada. 

MELMELADA DE TARONGES 


Ingredients: 1 quilo de taronges i 300 grams de sucre integral.

Rentar molt bé les taronges per eliminar possibles restes de productes químics, si no són de cultiu ecològic. 
Posar-les en una olla cobertes d’aigua i bullir-les a foc baix una hora més o menys. Deixar-les escórrer una bona estona, pelar-les, netejar-les de fills blancs i pinyols i guardar-ne la pell d’una o dues, depenent si us agrada trobar-ne més o menys. Triturar les taronges bullides i ben netes i quan les tinguem ja triturades les barrejarem amb el sucre i ho posarem tot en una cassola que a foc baix deixarem que es vagi coent uns 30 minuts, cal remenar-ho de tan en tan. Mentre la melmelada va espessin prepararem les pells de taronges que hem guardat, amb l’ajuda una ganivet els hi traurem tota la part blanca i farem tires molt primes per afegir-les a la melmelada uns 10 o 15 minuts abans d’apagar-ne el foc. 
És important vigilar que no s’enganxi i per això cal remenar-ho sovint. Quan creiem que la melmelada ja està apagarem el foc i omplirem el pots (que ja haurem esterilitzats) amb la melmelada encara calenta, ja que així és més fàcil que no ens quedin bombolles d’aire. Els bullirem un 20 minuts al bany maria perquè se’ns conservin bé. Si treballeu amb sucre integral us quedarà més fosca, també podeu fer meitat i meitat. Un suggeriment acostumeu-vos a posar la data al pot.