Gratinat de patates

La reputació de que les patates engreixen és immerescuda, ja que tot depen de com les cuinem. Aquesta recepta no és del tot light, però si la servim acompanyada d’amanida com a plat principal i únic no està gens malament per seguir una dieta equilibrada.

GRATINAT DE PATATES 


Ingredients: 1 quilo de patates pelades, ½ litre de llet, 2 grans d’all, 75 grams de formatge ratllat, sal, pebre, nou moscada i oli.

Encendreu el forn una ½ hora abans, just al començar a preparar el plat perquè s’escalfi. Pelareu i rentareu les patates, i les tallareu a làmines molt fines que posareu en una safata que pugui anar al forn untada amb una mica d’oli. 
En un cassó poseu-hi la llet, la sal, el pebre, la nou moscada i el grans d’all picats i remeneu-ho amb energia fins que quedi ben barrejat, gairebé sense deixar de remenar tireu-ho damunt les patates, si voleu posar-hi formatge (opcional) feu-ho abans de posar al forn. 
La temperatura del forn a 200º i encesa la part de dalt i baix, la safata al nivell de baix i la durada de cocció uns 45 minuts més o menys, heu de deixar que quedi ben enrossit, ja que el contrast de la capa cruixent del damunt amb la textura suau de les patates de les capes interiors és lo que dóna interès al plat. 
Com a plat principal, servit amb una abundant amanida, us en sortiran quatre racions, i entre 6 i 8 racions si el poseu d’acompanyament.