Crema de cuguls o alls tendres

Segurament els que no són d’una zona amb plantacions d’alls descobrireu com jo vaig fer fa molts anys la paraula “cugul” que és com anomenen la gent del territori al “cor, ull, tija.. de l’all”. CUGUL m. Cor de cabeça, és la descripció del diccionari Institut d’Estudis Catalans. Per els que no tingueu possibilitats de trobar cuguls podeu utilitzar alls tendres. Una bona manera de saber que una crema té la consistència idònea és quan aguanta el guarniment sense enfonsar-se del tot, necessitem cullera per menjar-nos-la i no tenim la temptació de veure-la.

CREMA DE CUGULS O ALLS TENDRES 


Ingredients: 1 quilo de carbassó, 300 grams de patates, 250 grams de cuguls o alls tendres, sal i oli. 

Les verdures les he pesat un cop netes i pelades, i com els carbassons són de l’hort no els he pelat per això la crema té un color verd intens. Penseu a reservar-vos uns quants cuguls (la part més blanca) per posar-los damunt la crema. 
Posar un olla amb aigua al foc i quan comenci a bullir afegir-hi totes les verdures i una mica de sal, tapar-la i deixar-ho coure uns 10 minuts. 
Posar les verdures amb una mica de l’aigua d’on les hem cuit en un bol per triturar-les fins obtenir una crema fina, però mai líquida sinó més aviat espesa i amb consistència.
Serviu-la a temperatura ambient amb uns brins de cuguls passats per la paella amb unes gotes d’oli i unes escames de sal. Heu de calcular per unes 6 persones.