Estofat de sípia i patates

Aquest estofat és un petit homenatge a la cuina senzilla de casa nostra, a la que sovint m’agrada fer-hi un cop d’ull per recuperar-ne alguna que altra recepta. Tots els ingredients que hi participant són a l’abast de qualsevol i no vol cap excusa per no fer-la. 

ESTOFAT DE SÍPIA I PATATES

Ingredients: 1 quilo de sípia neta, 800 grams de patates netes, 1 ceba gran, 2 grans d’all de Belltall, 2 pebre Caiena, 2 fulles de llorer, 100 mil·lilitres de vi blanc, sal, pebre negre molt, oli d’oliva i julivert. 
Opcional: 1 cullerada sopera de farina. 

Rentareu la sípia, la tallareu a trossos i la deixareu escórrer. Ratllareu la ceba, picareu els grans d’all i ho reservareu. Posareu al foc una cassola de fang amb un raig d’oli d’oliva junt amb la sípia, la ceba ratllada, els alls picats, el pebre de Caiena, el llorer, el vi blanc i un polsim de pebre negra mòlt, tapareu i a foc molt suau ho deixareu coure uns 30 minuts, sacsejareu un parell de vegades la cassola. Traure les fulles de llorer i els pebres de Caiena, salareu l’estofat (recordeu que abans no ho hem fet) i hi afegireu les patates netes i tallades a trossos, tapareu i a foc igualment suau ho deixareu coure uns 15 / 20 minuts més, fins que les patates estiguin cuites. Uns minuts abans d’apagar el foc tastareu l’estofat per si cal rectificar de sal. 

Si us queda massa sec l’estofat podeu afegir-hi una mica d’aigua o de vi blanc, però si us queda massa líquid podeu desfer una cullerada sopera de farina amb una mica de brou de l’estofat per espessir-lo. La servireu en un plat fondo amb un rajolí d’oli i una mica de julivert picat. Heu de calcular que surten 6 racions ben bones. 

SUGGERIMENTS.- Aquest estofat és molt més bo reposat que menjat acabat de fer. No hi afegiu la sal fins que la sípia estigui gairebé cuita, doncs la sal la endureix. Si treballeu amb sípia que no sigui fresca el meu consell és que tingueu molta cura amb la sal, doncs no sé molt bé perquè, però acostuma ha quedar més forta de sal.